Várható újdonságok az Odoo 16-ban

Ezek várnak 2022 őszétől az Odoo felhasználókra

Már jól tudjátok ti is, hogy az Odoo évről-évre fejlődik. Az elmúlt néhány verzióban innovatív változásokat láthattunk az Odoo általános teljesítményében és a felhasználói felület kényelmében.  Várakozásaink szerint az Odoo 16 bevezetésével az egész rendszer a hatékony teljesítmény egy teljesen új szintjére léphet. Az Odoo 16-tól leginkább a jobb működési élményt, a könnyebb hozzáférést, az extrém gyorsaságot és az adatok feletti hatékonyabb ellenőrzést várjuk. Az új verzió ősszel, az Odoo Experience során fog debütálni. Az ügyfelek számára idén pedig az egyik legizgalmasabb változás az, hogy könnyedén áttérhetnek a legújabb verzióra, teljes hozzáféréssel az Odoo 16 legújabb funkcióihoz.

Izgatottan várjuk az új funkciókat, amelyekből most nektek is ízelítőt adunk. Ez a blogbejegyzést egy tömör áttekintést ad az Odoo 16 várható, új funkcióiról.   

A komplett Odoo 16 újdonságok listáját ide kattintva érheted el.      

Teljesítmény 

Az Odoo bevezet néhány új funkciót, de összességében a 16-os verzióval a fejlesztők a teljesítményt helyezték előtérbe: a cél, hogy az Odoo a maximális felhasználói teljesítményt biztosítsa. Az Odoo teljesítményének javítása az új verzió elsődleges célja. Ez mit is jelent? Az Odoo 16 még gyorsabb, felhasználó-barátabb és összességében színvonalasabb lesz.           

Új modulok és egyéb nagy változások 

Az Odoo az integrált és könnyen használható moduljairól ismert, amelyek alapvető építőelemekként működnek a teljes Odoo adatbázisban. Ez az egyik esszenciális tényező, amely garantálja az Odoo felhasználóbarát jellegét. Az Odoo meglévő moduljaiba számos további funkciót és eszközt integrálnak majd a jobban működő munkafolyamat és az általános hatékonyság biztosítása érdekében. Az Odoo 16-os verziójával természetesen új modulok és funkciók is várnak ránk. Nézzünk is párat!

Tudásközpont modul

A knowledge, azaz a tudás modul lesz az Odoo legújabb kiegészítője. Az Odoo többi részéhez hasonlóan a modul is nagymértékben integrált, és a lényege, hogy olyan tudásközpontként működjön, aminek segítségével meg lehet osztani a tudást az alkalmazottak és az adminok között. A modult úgy kell elképzelni, mint a Wikipédiát. A Tudás modulban a cégen belül többnyire a munkával kapcsolatos cikkeket/anyagokat hozhatunk létre és oszthatunk meg.

A tudás modul segít a cég információinak központosításában, a könnyű hozzáférhetőségben.  

Továbbfejlesztett honlapkészítő modul

Az Odoo 16 weboldal moduljában több vezérlési és testreszabási lehetőséggel rendelkezünk majd a blokkok és a weboldalépítő elemek kezelésében. Hagyományosan a modul frontend és backend része külön volt elérhető, de az új verzióban ezeket összevonták, így egységes felületet kapunk, amely több testreszabási lehetőséget biztosít a weboldal korszerű megtervezéséhez.

Újdonság még, hogy a konfigurációk az oldal újratöltése nélkül is elvégezhetőek lesznek. Emellett ősztől több szűrő- és csoportosítási elemet adhatunk hozzá a weboldalhoz. 

Kupon és promóció az Odoo 16-ban 

A kuponok és promóciók egy platformon egységesítve lesznek, és elérhetővé válnak majd a PoS, az ECommerce és a normál rendelésekből is. A felület letisztultabb, a kód pedig rövidebb sorokra csökken, ami nem utolsó előny a fejlesztők számára sem.

Hagyományosan a kuponokat és promóciókat különböző funkciókként kezeltük a platformjainkon, ami összezavart néhány felhasználót. A kuponok és promóciók egységes platformja megkönnyíti a konfigurálást és a funkció kezelését. Érdekesség még, hogy az Odoo korábbi verziójából hiányzott az eWallet, amely az új verzióban már szerepel.

Könyvelés

Az Odoo könyvelési modulja sokkal gyorsabb és hatékonyabb lesz az új funkciók és eszközök támogatásával. A könyvelési modul új Hitelkeret funkciója lehetővé teszi, hogy  hatékonyabban kezeljük az ügyfelek hitelkeretét.          

A könyvelési modullal mostantól teljes mértékben digitalizálhatjuk a számlákat.

A könyvelési modulban található lesz egy egyeztetési widget. Az egyeztetés widget-et úgy tervezték, hogy segítségével maximálisan felhasználóbarát legyen az egyeztetések kezelése. A widget a Könyvelés modulban az egyeztetés szakaszban érhető el. 

A számlán megjelenik majd igény szerint egy valutaváltási különbözet, ami lehetővé teszi, hogy a számlák felett nagyobb ellenőrzést gyakoroljunk.

Készletkezelés

A leltár modul több eszközzel és hozzáadott funkcióval lesz felszerelve a  hatékonyság javítása érdekében. 

A modul egyik nagy előnye lesz az automatikus kötegelt átvitel a belső átviteleken. A modul utánpótlás-kezelési funkcióinak továbbfejlesztésével láthatóvá válik a feltölésig hátralévő napok száma.

 Automatizált tételeknél: A Leltár modul automatikus tételek funkciója létrehozza a tételeket a művelettípusok beállításai alapján.

Automatikusan csoportosíthatod majd az átutalásokat kapcsolatonként, fuvarozó szolgáltatónként, célországonként vagy forrás/célhelyenként. A tételek méretét mozgássoronként, átutalásonként vagy súlyonként korlátozhatod a könnyebb kezelés érdekében.

A feltöltési napok lehetővé teszik a feltöltések hatékony kezelését, kiküszöbölve a feltöltések  esetleges késését. 

Sales és megrendeléskezelés összevonása  

A korábbi Odoo verziókban 2 teljesen különböző modul volt a megrendeléskezelés és a sales. A külön számlák külön bonyodalmat jelentettek, így most a két funkciót egyesítették a könnyeb kezelhetőség érdekében.

Mivel az Odoo egyre inkább a felhasználói kényelemre koncentrál, az új összevonás sokkal könnyebbé teszi a megrendelések és fizetések kezelését.

Marketing modul

Az e-mail marketing modult is továbbfejlesztették. Az Email marketing modul segítségével új levelezést hozhatunk létre a korábban már elmentett hírlevelekből kiindulva. Egyszerre módosíthatjuk a levél globális attribútumát, a szűrők pedig elmenthetőek, hogy a jövőbeli hírlevelekhez újra betölthessük őket.   

A korábbiaktól eltérően lehetőség lesz alapnak venni egy adott sablon email vázát és a szövegezési formát, vagyis teljesen új email készíthető, ahová mi töltjük fel a kívánt levelezési címeket és az egyéb beállítási adatokat. 

A közösségi marketing modul is kapott egy frissítést: a műszerfalról retweetelhetjük és idézhetjük a tweetet. Az Odoo 16 ezen funkciója nagyobb elérhetőséget biztosít a Twitter üzleti fiókhoz.

Aláírás és Alkalmazott modul az Odoo 16-ban

Az Odoo 16-tal mostantól egy adott személy szerepét is megváltoztathatjuk az aláírási modulból.

Az Odoo 16 teljesen friss megjelenést adott a moduljainak. Sok apróbb funkció és funkció került a modulokba, mint például az Aláírás, a Szabadidő, az Alkalmazott és a Weboldal modul, a maximális felhasználóbarátság generálása érdekében. Az Odoo továbbfejlesztette a szállítási eljárásokat, lehetővé téve, hogy pontosabbak legyenek az ügyfelek helyei és a szállítási késedelmek kezelésére szolgáló funkciók. A jóváhagyási modullal mostantól eldöntheti a jóváhagyók sorrendjét és sorrendjét a jóváhagyási kérelmek feldolgozásához. Ezt testre szabhatjuk a cég  jellege és az egyes alkalmazottak kezelése alapján.

Az Alkalmazottak modul lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elemzéseket és statisztikákat végezzenek az alkalmazottakkal kapcsolatban. Az Odoo képes elmenteni és részletes adatokat adni a teljes munkavállalói tevékenységi folyamatról a könnyű irányítás és a munkafolyamatok hatékonyabb nyomon követése érdekében. A munkavállalói készségek és a munkavállalói készségekről szóló jelentések jobb hozzáférhetősége lehetővé teszi, hogy könnyedén kezeljük a munkavállalókat és a készségeik alapján használjuk erőforrásaikat.   

Chatbot modul

Eddig az Odoo le volt maradva a chatbot korszerűségében, holott régóta standard elvárás már döntési fák alapján beállítani a chatbotot, így életszerűbb kommunikációt biztosítva. Nagy szükség volt a mesterséges intelligencia célmegoldásaira, amit most meg is lépett az Odoo.

Nagy örömünkre a 16-os verzióban a chatbot már eljutott arra a szintre, ami biztosítja az elfogadott-elvárt chatbot használatot. Ez egy nagy fejlesztés volt és az Odoo végre ebben a tekintetben is képes konkurálni a piaccal,

Gyártás modul

A gyártás modul rendelkezik majd a gyártáshoz kapcsolódó kiosztási jelentésekkel. Ha egy értékesítési megrendeléssel kapcsolat jön létre, az ügyfelek a személyre szabott ügyfélfiókjukban minden szakaszban vagy két szakasz között láthatják a gyártási megrendelésük élő státuszát. A funkciók lehetővé teszik, hogy az ügyfelek teljes körű tájékoztatást kapjanak a megrendelt termék gyártási folyamatáról. 

Az új verzióban lehetőség lesz egyesíteni és szétszedni a gyártási rendeléseket. Nagy segítség lesz ez is a kényelmes gyártás kezelésben, hiszen eddig rendkívül problémás volt a rendelések akár 4-5 felé való osztása. 

Emellett az alvállalkozói portál fejlesztése pedig lehetővé teszi, hogy az alvállalkozó regisztrálja egy adott cég számára a gyártást. 

További lehetőségek és korszerű funkciók kifejlesztése folyamatban vannak, és hamarosan megjelennek a piacon is.     

Összességében a frissítések tömören:

  • A modulok integráltabbak és könnyebben elérhetőek lesznek

  • A felhasználóbarát használat javul az új eszközökkel és a funkciókkal

  • A honlapkészítő modul fejlettebbé válik, egyesül a backend és a frontend felület

  • Egységes platform érhető el  a promóciók és kuponok egyszerű kezeléséhez

  • Az e-mail marketing modul ősztől lehetővé teszi a korábbi levelek egyszerű elérését és másolását vagy felhasználását egy új, pontos jellegű levél létrehozásához. 

  • A chatbot fejlettebb kérdésekkel és egy döntési térképpel egészül ki, amely lehetővé teszi, hogy automatikusan csevegj az ügyfelekkel. A chatbot integrálva van az Odoo-val, amely lehetővé teszi az információk gyors elérését.

  • A könyvelésnél új banki egyeztetés segít: több pénznemben történő egyeztetés, egyéb funkciók: egyszerűsített könyvelési import, napló ellenőrzési jelentés: jobb olvashatóság és az áfával kapcsolatos információk elérhetősége.

  • Fejlesztések az eszközökben: Könnyebb törlés, jobb UX, pontosabb számítások.

  • Hitelkeret: figyelmeztetés az értékesítésben és a számlában

  • OCR: külön beállítások a vevői számlákhoz

  • Statisztikán belüli jelentések: Különböző fejlesztések az e-számlázásban: Factrux, Peppol, Finvoice, EHF. Vies érvényesítés és e-kereskedelem

  • Leltárnál: Visszarendelés kikényszerítése, Továbbfejlesztett szállítási módszerek, Automatizált tételek , GS1 címkék tételekhez és csomagokhoz, Feltöltési napok, Csomag beolvasása, Kiválasztás és számlálás

benne Odoo blog
Golden Pallet esettanulmány
Az Odoo 8 Community -ról Odoo 13 Enterprise -ra való átállás kihívásai és tanulságai