Odoo 16 migrációs útmutató

Miért érdemes frissíteni az új Odoo verzióra?

A változás elkerülhetetlen, különösen, ha technológiáról van szó.

...A te céged mennyire tartja a lépést a piac fejlődésével?

Az Odoo ERP rendszer számos olyan előnnyel rendelkezik, amelyek egyedivé teszik a vállalatirányítást és segíthetnek neked a fejlődésben. Hogy csak néhányat említsünk: teljes átláthatósága, testreszabhatósága, a részlegek közötti integrált információk, valamint a továbbfejlesztett projekt tervezés és elemzési funkciók mind rendkívül hasznosak.

Ezek az előnyök és funkciók teszik az Odoo-t egyedülálló vállalatirányítási szoftvermegoldássá, bármilyen méretű és léptékű vállalkozásról is legyen szó. Ahhoz azonban, hogy lépést tudj tartani az ügyfelek igényeivel és a technológiai trendek mindennapi változásaival, elengedhetetlen az Odoo migrációja a legújabb verzióra.

2022. október 12-én az Odoo kiadta a rendszer 16-os verzióját, amely számos új funkciót és a meglévő megoldások javítását vezette be. Az Odoo 16 így a legújabb verziója a belga fejlesztésű rendszernek. 

Ha a régi verzió olykor cserben hagy vagy hiányérzeted van, akkor talán itt az ideje, hogy áttérj az Odoo 16-ra. Mi fél évet szoktunk várni a migrációval, addigra minden bakit kijavítanak és a lehető legjobb funkciókat kapjuk. 

Ez a blobejegyzés egy Odoo 16 migrációs útmutató, amely segít megérteni a sikeres migrációhoz szükséges legjobb gyakorlatokat és tippeket. Vágjunk is bele!

Mit tud az Odoo 16?

Az Odoo 16-os verzióra való áttérés rengeteg előnnyel jár – többek között új funkciók, továbbfejlesztett modulok, biztonsági javítások várnak rád! Ezzel együtt gyorsabbá és felhasználóbarátabbá tették a modulokat. Az Odoo migrációra azért van szükség, hogy kihasználd az elérhető lehetőségeket, új funkciókat kapj, jobb és gyorsabb ügyfél élményt élvezhess. Mindezek a frissítések segítenek abban, hogy az Odoo műveleteid kifinomultabbá és zökkenőmentesebbé váljanak.

Pár indok a migrálás mellett:

1. Először is a teljesítmény: az Odoo 16 kiadásával a rendszer sebessége és hatékonysága nagymértékben megnőtt. Ez lehetővé teszi, hogy a műveletek hatékonyabbak és gyorsabbak legyenek.

2. Teljesen újratervezték az Odoo létfontosságú elemeit, hogy az Odoo minden cég alapvető részévé váljon. Szinte minden modulhoz különböző funkciókat és szolgáltatásokat adtak hozzá, így jóval felhasználóbarátabbá téve azokat. 

3. A Tudás bázis bevezetése lehetővé teszi a vezetőség számára a dokumentumok létrehozását és a belső információ/tudás cseréjét. Kompatibilis minden más Odoo modullal, így még inkább segít a produktivitásban.

5. Az Email marketing modul mostantól lehetővé teszi új sablonok létrehozását, a meglévő kampányok felhasználásával.

6. A vállalkozások kényelmének növelése érdekében a POS, az értékesítés és a weboldalak (e-kereskedelem) modulokat úgy egyszerűsítették, hogy a pénztárcák, kuponok és promóciók összevontan használhatók, vagyis a pénztárca egyenlege vagy a kupon bármelyik modulban felhasználható lett.

7. A Weboldal modul frontend és backend része mostantól integrált, ami azt jelenti, hogy mindkettőt egyetlen helyről vezérelheted. Nem kell váltogatni, ami időhatékony is.

8. Az MRP modulban az ügyfelek számára lehetővé válik a termékük gyártási státuszának nyomon követése. 

9. Automatizálhatod a leltármodul feladatait. Sok ilyen új automatizálási funkciót vezetnek be minden új frissítéssel. 

10. A változtatások, szerkesztések real-time elmentődnek. Nem kell külön a mentés gombra kattintani, ezzel is időt takarítva meg.

11. Elérhető a kooperatív munkavégzés lehetősége, tehát pl. egy tudástár bejegyzést egyszerre tudtok módosítani, és még real-time látjátok is egymást, azt hogy ki mit és hol módosít.

A komplett Odoo 16 újdonságok listáját ide kattintva érheted el.      

Mindezek a funkciók bizonyítják az Odoo migrációs szolgáltatások szükségességét és fontosságát a vállalkozásod számára. Az Odoo migrációs szolgáltatásunk segítségével élvezheted ezeket az előnyöket, ehhez csak el kell döntened, hogy frissítesz a legújabb verzióra.

Ezek mellett ha Odoo 13, vagy annál régebbi verzióról 16-ra frissítesz olyan Odoo migrációs szolgáltatásokat kaphatsz, amelyek a következő előnyöket tartogatják:

- Rendszeres hibajavítások

- Támogatás az Odoo csapattól

- További extra funkciók

- Funkcionális Odoo támogatás

Ha még továbbra is azon tűnődsz, miért van szükség az Odoo adatmigrációra, ezek a pontok segítenek megérteni.

1. A frissített Odoo irányelvek szerint a régebbi verzió (Odoo 13 és attól korábbi) nem kap kiterjesztett támogatást (a támogatása megszűnik, ha nem frissítesz magasabb verzióra).

2. A régebbi verzió idővel lassabbá és hatástalanabbá válik, veszít használhatóságából.

3. Az újabb verzió ár-érték arányban előnyösebb, mint a meglévő Odoo verziód, hiszen több funkcióval rendelkezik.

4. Az újabb verzió több olyan funkciót kínál, amelyek megkönnyítik a működést és a vállalkozás irányítását.

Milyen kockázatokkal jár az Odoo migrációja?

Az Odoo migrációs folyamat nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, így szakértői segítségre, útmutatásra, tanácsadásra és információ gyűjtésre van szükséged a szoftverfrissítések megértéséhez. Amennyiben a szoftvert nem tudod saját magad migrálni, szükséged van valamilyen harmadik félre (Odoo Partnerre), aki segít az Odoo adatmigrációban. Egy Odoo partner segít megérteni a folyamatot, és megmondja az Odoo migrálás folyamatának követelményeit és menetét.

Ha az Odoo régebbi verzióját használod, és azt tervezed, hogy frissítesz az újabb verzióra, akkor a megfelelő helyen jársz. Az Online ERP egy hivatalos Odoo Gold Partner, számos sikeres migráció van a hátunk mögött.

A migráció több lépést foglal magában; Odoo adatmigráció, alkalmazásmigráció és a modulok migrációja. Mindegyik lépés számos kockázatot rejt magában, ha a folyamatot nem hatékonyan hajtják végre. Néhány az általánosan kapcsolódó kockázatok közül

- Elfelejtenek létrehozni egy Odoo biztonsági mentést a migráció előtt,

- Adatszivárgás, nem homogén adatok átvitele (hiányos névjegyek stb.)

- Sikertelen kapcsolódás az adatbázissal,

- A migráció alatti nagymértékű üzleti leállás, amely megszakításokat okoz a folyamatokban,

- Az új Odoo verzióval inkompatibilis modulok és alkalmazások,

- További hibák a migráció után.

Ezek mellett fontos figyelembe venni, hogy van-e a az adott rendszerben bármilyen testreszabás.

Mivel az Odoo ERP testreszabási lehetőségeket biztosít, sok vállalkozás használja azt a sajátos üzleti igényeihez igazítva. Ugyanakkor azonban a migráció összekuszálhatja ezeket az egyedi testreszabásokat, de egy Odoo implementációs csapattal ez is gördülékeny folyamat.

Az Odoo migráció folyamatai

Az Odoo frissítése egy összetett folyamat, ezért érdemes tervet készíteni rá. A jó hír az, hogy erre tudunk sémát alkalmazni, melyet most megosztunk veled. 

Fontos megérteni, hogy a folyamat hosszúsága és bonyolultsága a custom modulok (azaz a nem az Odoo által előállított modulok) számától, nagyságától függ. Így azoknál a fiókoknál, ahol csak a szimpla gyári modulok vannak, egyszerűbb és gyorsabb az upgradelés. Amennyiben nem rendelkezel egyedi modullal és egyéni megoldásokkal akkor lehetséges csupán pár óra alatt levezényelni egy verzióváltást.

Akár az Odoo 15-ről 16-ra történő migrációt, akár bármelyik előd frissítésről történő migrációt fontolgatod, ez a néhány elkerülhetetlen lépés közéjük tartozik.

Adatmigráció

A migrációnak ez a része az ERP-rendszer meglévő adatainak biztonságos migrációjával foglalkozik. Lehet, hogy már egy régebbi Odoo verziót vagy bármely más ERP rendszert használsz. Ha egy újabb ERP-re szeretnénk frissíteni, gondoskodni kell arról, hogy a pénzügyi adatok, dokumentumok, ügyfél/szállítói adatok, migrációs jelentések stb. érintetlenül maradjanak.

Az ilyen adatoknak konfigurálhatónak kell lenniük az áttelepített/frissített Odoo verzió alkalmazásaihoz és platformjaihoz. A korábbi verziókban létező adatbázis táblákat le kell képezni, importálni és módosítani kell a legújabb ERP-verzió alapján történő használathoz.

Alkalmazás-migráció

Az Odoo App Store-ban körülbelül 30.000 olyan vállalati alkalmazás érhető el, amelyek optimalizálhatják a vállalat teljesítményét. Nos, van rá esély, hogy ezen alkalmazások közül néhány feltétlenül szükséges számodra.

Még ha fontolóra is veszed a legújabb ERP-verzióra való áttérést, ezeket az alkalmazásokat nem tudod helyettesíteni. Ezek azonban lehet, hogy nem működnek olyan zökkenőmentesen az új verzióban, mint a jelenlegi verzióban.

Ilyen körülmények között egy tapasztalt Odoo migrációs csapat nagy segítségére lehet. Ők segítenek az alkalmazások biztonságos migrálásában és a kód szerkesztésében, hogy az alkalmazás zökkenőmentesen működjön a speciális céljaidnak megfelelően.

Odoo modul migráció

Az Odoo körülbelül 35 alapmodullal rendelkezik, mint például a e-kereskedelem, értékesítés, HR, marketing, MRP, projektkezelés stb. És mint minden új frissítés, az Odoo 16 frissítés is exkluzív funkciókat vezetett be ezekhez a modulokhoz.

Ezen modulok kódjainak migrációja a jelenlegi verzióból a legújabb Odoo 16-os verzióra segít a vállalkozásoknak az újonnan frissített funkciók kihasználásában. 

Hogyan kell elvégezni az Odoo migrációt

Odoo Migrációs folyamat:

  • Új verzió telepítése

  • Éles adatbázis dump készítése

  • Adatbázis migrációs teszt (Odoo SA)

  •  Features freeze – nincs új fejlesztés/módosítás

  • Custom modulok frissítése

  • Migrált teszt adatbázis visszatöltés

  • Összehasonlító és funkcionális teszt elvégzése (ügyfél teszt)

    o   Hiba esetén: hibajavítás és a migrált adatbázis visszatöltéséhez visszalépés

  • Átállási nap kitűzése, éles Odoo (ilyenkor 1 napra le kell állítani a rendszert, ezzel számolni kell!)

  •   Éles adatbázis dump készítése

  • Adatbázis migráció (Odoo SA)

  •  Konvertálásra várakozás

  •  Migrált adatbázis visszatöltés

  • Összehasonlító teszt elvégzése (ügyfél teszt)

      o   Hiba esetén:éles környezet visszaindítás és hibajavítás és a migrált adatbázis visszatöltéséhez visszalépés 

  • Éles Odoo használat (ügyfél teszt)

Nagy vonalakban a folyamat:

- Tervezés

Ez az első és valószínűleg a legkritikusabb lépés. Elemezni kell a jelenlegi adatokat, és meg kell érteni, hogyan kell strukturálni a migráció után. Ez alapvető megértést jelent, hogy adott vállalkozásnak mire van szüksége és a vezetőség mit vár el az Odoo 16 ERP migrációtól.

- Előkészítés

Ha már van egy stabil terv, fel kell készíteni az adatokat a migrációs lépésekhez. Például az ügyféladatokról, az alkalmazásadatokról stb. készített biztonsági mentés megvéd a migrációs balesetekkel szemben.

A biztonsági mentés elkészítése előtt szükség lehet a régi adatok megtisztítására és a redundanciák vagy a sérült adatok eltávolítására. Meg kell győzödni róla, hogy van biztonsági mentési terv arra az esetre, ha a migráció nem úgy sikerülne, ahogyan azt eltervezted, mert nem veszítheted el az érzékeny ügyféladatokat.

- Migráció

Ebben a lépésben történik az adatok, alkalmazások és modulok tényleges migrációja. A migráció befejezésének ideje az adatok méretétől és összetettségétől függ. Győződj meg róla, hogy a legjobb partner cég Odoo fejlesztőit bízod meg, hogy segítsenek ebben a folyamatban.

- Teszt

Ebben a szakaszban az Odoo fejlesztők tesztelik a rendszert, hogy lássák, minden adat, alkalmazás és modul sikeresen frissült-e vagy sem. Ez egy döntő fontosságú szakasz, mivel meghatározza az esetleges migrációs hibákat, adatvesztést stb. A fejlesztők számára lehetőséget biztosít a frissítés visszafordítására vagy a hibák kijavítására is, hogy üzleti alkalmazásai maximális teljesítményt nyújthassanak.

- A migráció utáni teendők

Miután megbizonyosodtunk arról, hogy az Odoo migráció mindenféle gond nélkül befejeződött, véglegesíthetjük, hogy a rendszer használható. 

Mi egy olyan bevált Odoo partnercég vagyunk, amely tanúsított szakemberekkel rendelkezik. Segítünk a legújabb Odoo verzióra való áttérésben, hiba nélkül. 

Ha az Odoo 16-ra történő frissítésre, vagy technikai segítségre van szükséged, az Online ERP csapata rendelkezésedre áll.

Időpontfoglalás

benne Odoo blog
Használd ki az Odoo új díjszabását
Ismerj meg új Odoo funkciókat: bevezetés a szabadság és munkaszüneti napok kezelésébe!