Erről ismered meg az extrovertált alkalmazottat!

Így hozd ki belőle a legtöbbet!

Vezetőként nem árt, ha be tudod sorolni a munkatársaidat problémamegoldó és információ feldolgozó képesség szerinti kategóriákba. Ha mindenkit a személyisége alapján kezelsz, akkor a csapatod elégedettebb lesz, és téged is jobb vezetőnek tartanak.

 Ahhoz, hogy értelmezd és megértsd a munkavállalód mozgatórugóit, jobban meg kell őt ismerned. Ha elismered és elfogadod a személyiségét, akkor születhet meg az igazi, hosszú távú bizalom és elfogadás. 

 A személyiségünk határozza meg, hogyan reagálunk a világ dolgaira, hogy viselkedünk egy adott helyzetben, és hogy milyenek vagyunk egy kapcsolatban. Az egyik lényeges dimenzió a sok közül, ami képet ad rólunk, az az, hogy az introvertált (befelé forduló) és extrovertált (kifelé forduló) skála két széle között hol helyezkedünk el. Bár senki nem végletesen introvertált vagy extrovertált, azért az egyik irány mindenkire jellemzőbb. 

Ha több embert is koordinálsz, újra kell gondolnod milyen szerepeket is játszanak a csoportdinamikában az introvertált és az extrovertált alkalmazottak, hogy mindenkiből a legtöbbet hozhasd ki.

Először nézzük, mi jellemzi az extrovertált munkavállalót:

1. Hangosan gondolkodik

Abból nyeri az energiáját, hogy beszél, ötletel és másokkal eszmét cserél. Élvezi, hogy figyelnek rá és elmondhatja a véleményét. Sokszor munka közben is szeret felszínesebb csevegéseket folytatni, ami olykor zavaró lehet egyeseknek. A kapcsolatok építésében viszont előnyére válik, hogy igazi társasági lény. 

2. Szeret csapatban dolgozni

A legtöbb extrovertált személy szeret nagy csapatban dolgozni, hiszen könnyedén kijön mindenkivel, emellett jól irányít másokat. Vele a munka is gyorsabb, produktívabb. A csapatot és a munkahely hangulatát színesíti.

3. Jó előadó, karizmatikus példakép

Jól meg tudja mutatni a tudását, általában nincsenek ellenére az olyan helyzetek, lehetőségek, ahol mások előtt nyilvánosan kell beszélni. Olykor csapongó tud lenni, de jól improvizál, ami jó tulajdonság egy munkahelyen. 

Olykor csapongó tud lenni, de jól improvizál, ami jó tulajdonság egy munkahelyen. 

4. Gyorsan dolgozza fel az információt

Az információt gyorsan dolgozza fel, vagyis egy meetingen akkor is helyt áll, ha nem készült fel. Egy hirtelen jött tárgyalás esetén a legjobb partner.

5. Gyors probléma megoldó

Gyakorlatiassága segít a problémák leggyorsabb és legegyszerűbb megoldásában. Nem szeret sok időt eltölteni egy feladattal, ezért néha elkapkodja a dolgait.

 A hosszabb feladatok helyett  a sok, kisebb feladatokat preferálja, amiket hamar ki tud pipálni.

6. Kockázatvállaló

Míg az introvertált alkalmazott jóval óvatosabb és megfontoltabb, addig az extrovertált könnyebben megy a maga feje után. Ő nem elmélkedik azon, hogy mi lenne ha?.. Inkább a jelenben él, és azonnal cselekszik. Ez előnyökkel és hátrányokkal is tud járni. Gyakran nem figyel az intő jelekre, nem tartja kordában a vágyait és ezért veszteségek érhetik, ugyanakkor egyes szituációkban a bátorsága miatt lehet sikeres. 

7. Szóban kommunikál legszívesebben

Nem szeret hosszú emaileket írni, szívesebben tudja le gyorsan az intéznivalókat telefonon vagy élő szóban. Inkább lényegretörő, mint alapos.

8. Magabiztos ám nehezebben alkalmazkodik

Az extrovertált munkatársnak a türelmesség képességét kell fejlesztenie. Jellemzően nehezebben hallgatja meg mások véleményét, és mindenáron a saját elképzelését igyekszik megvalósítani. A magabiztossága azonban sok helyzetben segíti, és példaként szolgál a többieknek. A magabiztosságának hála olyan helyzetekben is hitelesnek tűnik, amikben valójában erősen bizonytalan. 

Hogyan hozd ki belőle a maximumot: 

-Adj neki kihívásokat, különben elunja magát

-Hagyd emberekkel dolgozni és a maga feje után menni, de kérd a mértékletességre

-Hagyd, hogy meetinget vezessen, hogy előadást tartson 

-Ne várd tőle, hogy valamin sokat rágódjon, agyaljon

-Adj neki rövid részfeladatokat, amik azonnali örömet és dopamint okoznak neki

-Fogadd el, hogy nagyobb csapatban tud valóban produktív lenni

-Ismerd el az igazát, értékelni fogja

-Segítsd, hogy kicsit türelmesebb legyen

-Kapjon elég ingert

A jó emberismeret segíti a kollégák megfelelő koordinálását, az Odoo pedig segít a feladatok profi delegálásában és ellenőrzésében. Ha többet megtudnál a hatékony projekt tervezésről, kattints Odoo Akadémiánkra.

Tovább az oktatóvideókra!



benne Odoo blog
7 dolog, amire figyelj az új alkalmazott kiválasztásánál!
Milyen a jó csapatjátékos?