Erről ismered meg az introvertált alkalmazottat!

Így hozd ki belőle a legtöbbet!

Korábbi cikkünkben az extrovertált alkalmazottak tulajdonságait veséztük ki, most pedig jöjjenek a csendesebb társaik, az introvertáltak. Ha képes vagy felismerni melyik munkatársad melyik csoportba sorolható inkább, akkor megérteni is könnyebb a munkamoráljukat. Az a vezető, aki tisztában van a munkatársai személyiségével, sokkal jobban tud feladatokat delegálni.

Nézzük is, mi jellemzi az introvertált (befelé figyelő) munkavállalót?

1. Nem csacsog fölöslegesen

Az introvertált beosztott inkább elmélyed a feladataiban és zenét hallgat munkaidőben, mint hogy állandóan mesélne valamit a többieknek.

 Ez a viselkedés a hiedelemmel ellentétben nem jelenti azt, hogy ne kedvelné az emberi társaságot, vagy hogy visszahúzódó lenne.

Barátságos és szívesen beszél számára fontos témákról, viszont a felszínesebb csevegést időpazarlásnak tartja, főleg munkaidőben. 

2. Empatikus és megbízható

Sok időt tölt a gondolataiban, és könnyen beleképzeli magát más helyzetébe. Könnyű vele dolgozni, mert az empátiájából fakadóan becsületes és könnyen alkalmazkodó. A problémákat alaposan, több szemszögből vizsgálva oldja meg és egy konfliktus esetében pedig mindig figyelembe veszi a többiek érzéseit. Szívesen meghallgat másokat és ad a véleményükre, emiatt gördülékeny vele a közös munka. 

3. Egyedül vagy kis csapatban szeret dolgozni

Nehezen tud koncentrálni sok ember között, őt ugyanis könnyebben kizökkenti a hangzavar és az, hogy annyi ember között kell érvényesíteni az akaratát. Jobban szeret önállóan, vagy max. 1-2 munkatárssal tevékenykedni, így tud igazán kiteljesedni.

A vezetőnek figyelembe kell vennie, hogy az introvertált munkatársak energiáját könnyebben elszívják a hosszas megbeszélések is.

 

4. Lassabban dolgozza fel az információt

 Az introvertált alkalmazottnak időre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a kapott információt. Épp ezért a csapatmunkában is úgy működik a legjobban, ha nincs rákényszerítve az improvizálásra és a gyors döntéshozatalra.

.Az extrovertált munkatársakkal szemben ő szereti jobban átgondolni egy feladat megoldásának a menetét és opcióit. 

 

5. Emailben kommunikál a legszívesebben

Emailben gondosan meg tudja fogalmazni a gondolatait, ezért jobban szeret írni, mint telefonálni vagy kutyafuttában egyeztetni élőben. Egyrészt szereti megadni a módját a gondolatai prezentálására, másrészt jobban feldolgozza az írásban kapott instrukciókat/válaszokat.

6. Nehezebben improvizál

Szeret mindent megrágni alaposan, így olykor lassú munkaerőnek tűnhet. Nem mond azonnal véleményt, ami miatt mások szemében passzívnak hat, pedig csak össze kell szednie a gondolatait. Az introvertált munkatársnak fejlesztenie kell ezt a képességét ahhoz, hogy ne csak hiteles legyen szakmailag, de annak is tűnjön. Olykor adni kell neki olyan kihívásokat, amikor ezt bizonyíthatja.

7. Igazán elmélyed a feladataiban 

Megfontolt, alapos és szorgalmas. Az analitikai készségeket igénylő projektek és a mély, gondolkodós feladatok testhez állóak neki.

Jó megfigyelő, és mivel kellő időt szán az ötleteire, igazán kreatív eredményekre képes. Míg az extrovertált munkatárs inkább racionális és tényszerű, addig az introvertált a nagy álmodozó, akinek sok innovatív ötlete van. Szívesen vállal hosszabb lefutású projekteket, amiket sokáig tud tökéletesíteni.

8. Nincs ellenére a nyilvános előadás

Az introvertált munkatárs sokszor ugyanannyira szeret előadni, mint az extrovertált kollegája, csak ez sokszor nem tűnik evidensnek, mert nem mutatja meg annyira magát. Az az előadás, amire alaposan fel tud készülni, ugyanolyan örömforrás neki is, mint másoknak. Célszerű olyan helyzeteket vagy lehetőségeket teremteni, ahol egy introvertált munkatárs is könnyedén megmutathatja tudását, hiszen ő is igényli ezt a fajta elismerést. 

Hogyan hozd ki belőle a maximumot: 

-Világos elvárásokat közvetíts felé

-Adj sok teret neki, nincs rá jó hatással a nyomás/ellenőrzés

-Előre szólj a várható meetingről, hogy fel tudjon készülni

-Hagyj időt neki, ha dönteni kell

-Hagyd önállóan dolgozni

-Fogadd el, hogy csendben és egyedül tud produktív lenni

-Adj neki hosszabb feladatokat, amibe igazán bele lehet mélyedni

-Egy napon ne legyen egynél több meetingje

-Ne adj neki túl sok ingert

-Időnként kapjon olyan feladatot, amivel kilép a komfortzónájából

Ha még több tippet szeretnél, hogy hogyan is delegáld jól a feladatokat, kattints Odoo Akadémiánkra.


benne Odoo blog
Erről ismered meg az extrovertált alkalmazottat!
Így hozd ki belőle a legtöbbet!