Így lépj ki a mókuskerékből és töltődj fel a nyári szabadság alatt

Tippek a hatékony nyári kikapcsolódáshoz

A telefont feltöltjük, ha kezd lemerülni. Nekünk is szükségünk van lelki kikapcsolódásra és hatékony feltöltődésre, főleg hogy itt a nyár és rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre!

Ha épp a nyári szabadságod előtt állsz, akkor ez a blogbejegyzésünk segít jobban áttekinteni, hogyan is hozhatjuk ki szabadnapjainkból a legtöbbet.

Tudtad? Azok, akik egyáltalán nem vesznek ki szabadságot, nagyobb eséllyel válnak motiválatlanná és égnek ki a munkájukban. Pedig csak egy minőségi szünet kellene. A kiégés nemcsak rád és a munkatársaidra lehet hatással, de aki hajlamos rá, súlyosabb esetben depresszióhoz is vezethet, ami bár közvetetten, de  házasságokat, családokat tehet tönkre. 

Ha te is azok közé tartozol, akik szabadság alatt is böngészik az emaileket vagy már a napozóágyból készítik elő a jövőbeli feladataikat, akkor itt az ideje egy új mindset elsajátításához. 

Mi az Online ERP-nél bevezettük, hogy évente egyszer kötelező legyen két egybefüggő hét szabadság kivétele, mert tisztában vagyunk azzal, hogy ennyi idő a kritikus feltétele annak, hogy később a munkavégzésünk minősége ne romoljon, sőt, új energiákkal felpezsdüljön. Nekünk beválik.

Munkatársainknak és az olvasóknak is azt javasoljuk, hogy a szabadság többféle pihenési formából álljon össze, és a nagy része mindenképp másról szóljon, mint ahogy átlagosan a munkanapok telnek. Ahhoz, hogy hatékonyan kilépjünk a taposómalomból, változtassunk a rutinon; ha nem utazunk el sehova, akkor is más utakon menjünk, mint a megszokott, más helyeken ebédeljünk stb. A két hét alatt válasszunk passzív és aktívabb elfoglaltságot is, és mindenképp töltsünk időt egymagunk is. Legyen a nyári szabadság egyszerre spontán és megtervezett is, így a végén garantáltan a legjobb verziónk fog ismét munkába állni.

Odoo • Kép és szöveg

csapatunk egy nyári csapatépítésen

Felkészülés

Ahhoz, hogy nyugodtan léphess ki a munkahelyed ajtaján, elő kell készülni a szabadsághoz. A nyaralást megelőző napokon gőzerővel rendezz el mindent, amit csak lehet, hogy ne nyomja semmilyen teher a válladat. Ha tudsz, dolgozz előre, zárd le amit le tudsz, emellett készíts teendő listát és oszd meg a megmaradt feladataidat és delegáld egy munkatársadnak, mielőtt elutazol.

A mentális kikapcsolódáshoz elengedhetetlen, hogy fejben 100%-osan lekapcsolódj az irodáról, a többiekről és a feladataidról, pláne a nehézségeidről. Mindenkinek jár a pihenés, akkor is ha sok vagy stresszes a munka.

Tipp: Ne felejts el automatizált emailt beállítani, ami tájékoztat mindenkit a nyaralásról, így nem lesz félreértés abban, hogy miért nem vagy elérhető.

Passzív pihenés

A szabadság első és az utolsó napját érdemes passzív pihenéssel tölteni: ez akkor is fontos, ha esetleg elutazunk valahová. Ilyenkor időzítsük úgy az indulási és érkezési napokat, hogy legyen 1-1 nap akklimatizálódni. Hagyjunk magunknak időt arra, hogy ne törődjünk semmivel, csak sorozatozzunk vagy olvassunk és pihenjünk. De ne essünk túlzásba:

ha csak ebből állna a szabadságunk, akkor ugyanolyan, sőt akár még fáradtabbak is lehetünk, mint mielőtt elszakadtunk az íróasztaltól. Az ingerszegény környezet csak rövid ideig hasznos: passzív pihenés során nem kapunk olyan új impulzusokat, amelyek kellően feltöltenének. 

Aktív pihenés

Az aktív mentális kikapcsolódás segít, hogy valóban elszakadjunk a munkával kapcsolatos gondolatainktól. Ha kirándulunk, sportolunk, társasjátékozunk vagy éppen olyan tevékenységet próbálunk ki, amelyeket még soha, akkor az agyunk elfeledkezik a hétköznapi problémákról és boldogsághormonok termelődnek. Tipp: próbálj ki egy teljesen új receptet, nem csak jó kikapcsolódás sütni/főzni a családnak vagy magadnak, de jó esetben sikerélménnyel is jár.

Spontaneitás

Teljesen fölösleges betáblázni a szabadságod minden percét. Ha szigorúan beosztjuk az időnket, lehet, hogy a legjobb kalandokról maradunk le. Ha elutaztok, üljetek csak fel egy villamosra minden cél nélkül és szálljatok le egy tetszőleges helyen, ahol fel lehet fedezni a környéket! A jó emlékek így születnek, és mikor máskor gyűjthetnél maradandó élményeket, ha nem a nyári szabadság alatt? 

Szocializálódás

A hétköznapok nyüzsgésében lehet, hogy nincs idő másra csak felületes beszélgetésekre vagy rövid programokra, még a szűk családi körön belül is. Most van lehetőség a minőségi együttlétre szeretteinkkel, barátainkkal. Egy grillparti a szomszédokkal vagy egy városnézős családi délután bele kell férjen a két hétbe.

Ha valaki a munkájából adódóan sokat ül a gép előtt, most erősen mérsékelje azt az időt amit a kütyük nyomkodásával tölt és figyeljen jobban a körülötte levőkre. Jobb emlék lesz egy végigbeszélgetett este a távoli unokatesóval, mint a TikTok videók pörgetése.

Énidő

Bár fontos gondozni a kapcsolatainkat, azért adjunk időt magunknak a magányosabb időtöltésre is! Sokszor nem evidens, de fokozott figyelmet kell fordítanunk olyan tevékenységekre, amelyek segítik a feltöltődést és egyedül végezhetjük azokat. Mikor voltál utoljára egyedül kávézni vagy fagyizni egyet? Menj el egy masszázsra vagy futni egyet, amelyik jól esik. Mindenki másban találja meg az örömforrást, főleg ha nem kell másokhoz alkalmazkodni. Csinálj valami olyat, ami bele tudsz feledkezni és csak te dönthetsz róla. 

Rendrakás

Az érzelmi raktárak feltöltését és a „valami új” kezdetének érzését segíti az is, ha kirámoljuk a gardróbszekrényt vagy a kamrát és szelektálunk, takarítunk egy nagyot. Akár át is rendezhetjük a lakást vagy egy adott szobát. Apróságnak tűnik, de ha változtatunk valamit a környezetünkön, látszólag új lendületet kap az egész életünk. Időről-időre pedig pont erre van szükségünk az egészséges funkcionáláshoz. 

Odoo • Kép és szöveg

csapatunk Balatonon

Kedves munkavállalók! Figyeljünk magunkra, nem szabad, hogy csak a rövid szabadnapok és hétvégék éltessenek minket, ideje elmenni egy hosszú szabadságra.  Jó nyaralást kívánunk mindenkinek!


benne Odoo blog
Várható újdonságok az Odoo 16-ban
Ezek várnak 2022 őszétől az Odoo felhasználókra