Így néz ki gyakorlatban az Odoo Szaktanácsadó Mentorprogramunk

Lezajlott az első szaktanácsadói edukációs programunk

Mentorprogramunk során bemutatjuk a digitális üzleti élet mindennapi valóságát: a kiválasztott pályázókat bevezetjük az Odoo működésébe, az alapoktól a finom trükkökig. A képzés célja, hogy mentoráltjaink megtanulják a jövő vállalatirányítási rendszerének világát és magabiztosan kalauzolják az Odoo ügyfeleket.

A három hónapos képzés végére junior Odoo tanácsadó válik a jelentkezőkből, majd további 21 hónapos képzéssel és gyakorlati tapasztalatszerzéssel elérhetik a senior tanácsadói szintet. Fontos tudni, hogy a képzés alatt egy alapfizetést biztosítunk a kiválasztott pályázóknak, hogy a tanulásra tudjanak koncentrálni, emellett pedig home office lehetőség is van mind a tanulás, majd pedig a munkavégzés idejére. Aki csatlakozik hozzánk, az a vizsgák után már junior szinten is versenyképes fizetésre tehet szert, a senior szint elérése pedig komoly jövőképpel kecsegtet.

Célkitűzésünk, hogy felszámoljuk azt a kihívást, amivel mi is szembesültünk az elmúlt időszakban: az Odoo Szaktanácsadói munkaerőhiányt, amelynek egy részét a képzésünkön végző juniorok is pótolhatják: mentoráltjaink minden szükséges tudást megkaptak ahhoz, hogy alkalmazkodjanak akár a te céged aktuális igényeihez és kihívásaihoz. 

Mit csinál egy Odoo szaktanácsadó?

Partnereink projektjeihez mi adjuk az Odoo tudást és ismeretet egy szaktanácsadó formájában, az ügyfél pedig adja a cég folyamatait jól ismerő belső ember tudását és erőforrását. Ez a két kulcsszereplő lesz az összes Odoo projekt két kapcsolattartója. Ez a SPoC struktúra, vagyis az egyetlen kapcsolattartó pont struktúra. 

Ez azt jelenti, hogy mindketten jelen vannak a projektet érintő valamennyi megbeszélésen. Ez biztosítja, hogy a projekttel kapcsolatos minden információ megoszlik a két csapat között, és így elkerülhető az információvesztés illetve a szerepek elmosódása. Ehhez a kapcsolatrendszerhez képezzük ki azokat a szakembereket, akik töviről hegyire ismerik az Odoo rendszert és a felmerülő problémák megoldásait.

A szaktanácsadó végig fogja ügyfeleink kezét a rendszer teljes bevezetése alatt: az első lépésektől kezdve tiszta, érthető válaszokat és megoldásokat ad, legyen szó üzleti folyamatról vagy akár egy egyedi sablonról. A kiváló kommunikációs készség és az empatikus skillek fontos ismérvei a szaktanácsadónak. Ezek természetesen fejleszthetőek, ám jó ha van egy alap személyiség ezekhez.

De nézzük is a szaktanácsadói mentorprogramunk felépítését:

1. hónap

Kezdésnek kap a kiválasztott pályázó egy felmérőt, amelyet a legőszintébben kell kitöltenie. Nem ez alapján ítélünk, azonban ez az eredménye lesz az útmutató, hogy miben is segítsünk neki. 

Ezután hozzáférést kap az online Odoo Akadémiánkhoz, ahol egyszerre át tudja venni az Odoo-val kapcsolatos elméleti és gyakorlati anyagokat. Videós formában történik a tanulás amelyek tematikába vannak szedve természetesen. Minden anyag végén tesztekkel lehet ellenőrizni a megszerzett tudás mélységét. 

Összességében az Odooval kapcsolatos tudás szerzés a célja az első hónapnak. Mentoráltjaink elkezdik nézni az akadémiánkat. Meghatározott modulok a tanulásra az Odoo alapok, Projekt és munkaidő, Tervezés, Weboldal, CRM, Értékesítés, Számlázás és könyvelés alapjai - felszíne, Készlet, Beszerzés, Gyártás, E-Commerce, Stúdió. Ezek utána mindenki választhat saját kurzust az akadémiánkon.

A nyári programunkhoz két pályázót választottunk ki a jelentkezők közül és velük dolgoztunk. Az első hetén önálló feladatvégzés volt, azután pedig heti egyszer összeültünk feladatokat megoldani és közösen átbeszélni azokat. Ez a szokás meg is maradt, hiszen minden héten összeültünk egy kis helyzetjelentésre: ki hol tart, milyen kérdései vannak stb. Mind a ketten jó tempóval haladtak egész végig, gyorsabban mint amire számítottunk.

A leendő juniorok a kezdés 2. hetétől legalább egy kick-off meetingen részt vesznek, ahol láthatják, hogyan is működünk. 

Az első hónap végéig az akadémián szerzett tananyagból végül egy 2 modulos vizsgát kell tenni, amelynek első része elméleti, a második része pedig gyakorlati jellegű. 

Ezt a vizsgát mind a két mentoráltunk sikeresen letette, ráadásul mind a ketten határozott eredménnyel, tehát nem "épphogy". Vagyis az akadémiai tudás felszívás sikeres volt, már itt határozottan mozogtak a juniorok az Odooban és nem féltek keresni funkciókat.

2. hónap

Az első hónap sikeres vizsgája után kijelölünk a résztvevőknek egy mentort, akivel a következő időszakban bármikor tud egyeztetni, ha kérdése van. Ehhez pluszban kijelöljük a mentor napokat, amikor egy egész napot együtt lehet tölteni a kiválasztott mentorral.

A mentorhoz való csatlakozás után már nem csak kick-off meetingen kell részt venni, hanem végig követhető az Odoo bevezetése egy cégnél. A mentorral karöltve a leendő junior is segít a partner cégek megoldandó feladataiban. Az 1. hónapban végighallgatott kick-off meeting prezentációt és az abban szereplő folyamatokat már megtanulták a pályázók eddigre, amit a 2. hónap végére elő is kell adniuk a cégen belül, szintén egy prezentáció formájában.

2 héttel meg kellett hosszabbítanunk a gyakornoki szakaszt a nyári szabadságolások miatt. A hónap végére a mentoráltjaink ténylegesen segíteni tudtak a belső folyamatok kialakításában. Megismerték a belső folyamatainkat, belerázódtak abba, hogy hogyan is dolgozunk és elkezdtek aktívan részt venni a közös szaktanácsadói megbeszéléseken.

Ezután következett a szakasz vizsgák elkezdése, a 3 napos sikeres vizsgázás után pedig életbe lépett a 3. szakasz, amikor a juniorok már kapnak egy saját ügyfelet, és az ügyfél kezeléséből  vizsgáznak.

3. hónap

A tömény 2 hónapos gyakorlati képzést mind a két junior Odoo szaktanácsadónk kimagaslóan teljesítette, következő lépésben pedig szeretnénk, ha élesben, ügyféllel is tapasztalatot szerezhetnének és elkezdenék a karrierjüket egy izgalmas projekttel. A harmadik hónaptól kezdve már önállóan részt fognak venni a közös szaktanácsadói meetingeken, ahol az ő meglátásaik is számítanak a további működéssel és folyamatokkal kapcsolatban.

Bízunk benne, hogy partnercégeink is kiemelkedően értékes munkaerőnek tartják majd új tanácsadóinkat, Török Bendegúzt és Tresánszki Mónikát, akiktől az alábbi visszajelzéseket kaptuk:

Szerintem a mentor program egy remek lehetőség, hogyha tanulni akar az ember. Folyamatos segítséget kapok, de meg van a saját szabadságom is mellett, így teljesen magamnak oszthatom be az időmet. Amikor találtam a lehetőséget túl szépnek tűnt, hogy igaz legyen és még mindig van néha ilyen érzésem, de tényleg egy jó csapat tagja lehetek, ahol számít, ha valamit mondok, legyen az jó vagy rossz. Bátran ki merem jelenteni, hogy szeretek itt dolgozni, minden előnyével és hátrányával együtt. (írói megjegyzés: ügyfél nélkül könnyű tudom...) Eddig sikeresen vettem az összes szuperhős vizsgát és már alig várom, hogy én is megkapjam a saját köpenyem.
                                                                                                              /Tresánszki Mónika/

Én úgy érzem, hogy talán sikerült egy olyan hatalmas célt elérnem ezzel az állással amit már rég kitűztem magam elé. Rettentően szimpatikus a számomra, hogy segítőkész és végtelenül jófej csapat tagja lehetek. A folyamatos mérföldkövek számomra igazán imponálóak és érzem, hogy itt napról napra többet tudok fejlődni. Köszönhető a kollégák hozzáállásának és az állás sajátosságának. Úgy érzem, hogy mentorált társamhoz hasonlóan, hogy az elején a félelem ott volt bennem, hogy ez túl szép, hogy igaz legyen ugyanakkor a profi vezetők gyorsan eloszlatták a kételyeinket. Úgy érzem, hogy ezzel a programmal egy nagyszerű lehetőséget kaptam, amivel úgy érzem élni is sikerült.
                                                                                                              /Török Bendegúz/

Év végéig (2022.12.31) pedig lehetőség van 30%-os munkadíj kedvezménnyel dolgozni új tanácsadóinkkal. 

További információk és árajánlatkérés a virag.levente@online-erp.hu címen 

benne Odoo blog
Hivatalos Odoo partnerek vs. szabadúszó fejlesztők
Ezeket érdemes mérlegelni az Odoo bevezetése előtt!