Ne frissíts az Odoo 17-re, amíg ezt nem olvasod!

Az Odoo 17 megjelenésével sokan már izgatottan tervezik az új verzióra való frissítést, de mielőtt beleugranánk, fontos megfontolni néhány kulcsfontosságú szempontot. Az új Odoo verziók mindig nagy várakozásokkal érkeznek, és bár az Odoo 17 számos új funkciót és fejlesztést kínál, fontos, hogy tájékozott döntést hozzunk a frissítési folyamat elindítása előtt.

Az első és legfontosabb, hogy az Odoo csak az utolsó három kiadást támogatja, ami azt jelenti, hogy ha még az Odoo 14-et használjuk, itt az ideje, hogy frissítsünk. Egy frissítés során azonban nem csak a támogatott verziókra kell figyelnünk, hanem arra is, hogy az Odoo partnereink milyen verziókra vannak hitelesítve, mivel a régebbi rendszerekhez való hitelesítések már nem relevánsak.

A frissítési folyamat nem csupán új funkciók kihasználását jelenti, hanem fontos biztonsági javításokat és hibajavításokat is magában foglal. Éppen ezért javasolt rendszeresen frissíteni. Azonban a frissítés nem foglalja magában a verzióváltást visszafelé, azaz régebbi verzióra való visszatérést, az Odoo kiadások közötti váltást (például Community-ről Enterprise-ra), a hosting típusának megváltoztatását, vagy egy másik ERP rendszerről való Odoo-ra való migrálást.

Miért érdemes frissíteni az Odoo 17-re? Az új verzió egyik legnagyobb előnye az új, letisztult felhasználói felület, amelyet az Odoo Experience 2023-on mutattak be. Ez a változás nem csak esztétikai, hanem a használhatóságot és a teljesítményt is javítja, hiszen az Odoo CTO-ja, Antony Lesuisse beszámolója szerint jelentős kódoptimalizálásokra került sor, amelyek növelik a rendszer sebességét és csökkentik a kód mennyiségét, miközben a funkcionalitás bővül.

A vállalkozásoknak azonban nem csak a frissítés előnyeit kell mérlegelniük, hanem fel kell készülniük a migrációval járó kihívásokra is. Fontos szempontok közé tartozik az adatvesztés kockázata, az üzletmenet megszakításának lehetősége, a kompatibilitási problémák és a biztonsági rések. Ezért ajánlott egy homokozó környezetben tesztelni a frissítést, mielőtt élesben alkalmaznánk, valamint érdemes lehet Odoo partnert bevonni a folyamatba, hogy a migráció zökkenőmentes legyen.

Végül, de nem utolsósorban, minden vállalkozásnak egyedi szükségletei vannak, így a frissítési folyamat ideje és költsége is változó. Ha egyedi igényeink vannak, például harmadik féltől származó modulokat vagy testreszabásokat használunk, akkor ezek kompatibilitását is figyelembe kell venni az Odoo 17-re való frissítés során.

Remélem, ez az összefoglaló segített abban, hogy átfogó képet kapj az Odoo 17-re való frissítés előtt álló fontos szempontokról és döntési faktorokról. Ha további kérdéseid vannak, vagy érdekel az Odoo 17 részletesebb bemutatása, ne habozz kapcsolatba lépni!


Odoo 17: A frissítési útmutató

Az Odoo 17 bevezetésével számos új lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt, de a frissítési folyamat megkezdése előtt fontos tudatosan megközelíteni a döntést. Az új verzió különösen azok számára kínál érdekes újdonságokat, akik először szeretnék implementálni az Odoo-t vagy frissíteni kívánnak az új verzióra. Ebben a szakaszban a frissítési folyamat kulcsfontosságú aspektusaira és a vállalkozások számára fontos szempontokra szeretnék összpontosítani.

Az Odoo frissítésének fontossága

Az Odoo platform rendszeres frissítése nem csak az új funkciók kihasználását teszi lehetővé, hanem a biztonsági frissítések és hibajavítások miatt is kritikus. Az Odoo csak az utolsó három kiadást támogatja, így ha még mindig egy régebbi verziót használunk, fontos lépést kell tennünk a frissítés felé. Egy frissítés azonban nem csak új funkciókat jelent, hanem bizonyos korlátozásokat is magában foglal, például nem lehet visszafrissíteni egy korábbi verzióra, váltani a Community és Enterprise kiadások között, vagy hosting típust váltani.

Miért érdemes frissíteni az Odoo 17-re?

Az Odoo 17 új, modern felhasználói interfészt kínál, amelyet az Odoo Experience 2023-on mutattak be. Az új felület javítja az alkalmazások használhatóságát és átláthatóságát, valamint a rendszer teljesítményét is növeli. Az Odoo CTO-ja, Antony Lesuisse, beszámolt arról, hogy a kód tisztítása és optimalizálása mellett a régi keretrendszer fokozatos kivezetésére is sor került, ami a rendszer gyorsaságát és hatékonyságát tovább növelte.

Mire figyeljünk a frissítés előtt?

A frissítési folyamat során fontos figyelembe venni a potenciális adatvesztés, az üzletmenet megszakadása, a kompatibilitási problémák és a biztonsági kockázatok lehetőségét. Ezért javasolt egy tesztkörnyezetben végrehajtani a frissítést, hogy az esetleges problémákat időben észrevegyük és orvosoljuk, mielőtt az új verziót élesben alkalmaznánk. Emellett érdemes Odoo partner segítségét kérni a frissítési folyamat során, hogy a migráció zökkenőmentes legyen.

A frissítés költsége és időtartama

A frissítés költsége és időtartama változó, és számos tényezőtől függ, mint például a vállalkozás mérete, az alkalmazott modulok száma és az esetleges testreszabások. Ha harmadik féltől származó modulokat vagy egyedi fejlesztéseket használunk, ezek kompatibilitását is figyelembe kell venni a frissítés során.

Összegzés

Az Odoo 17-re való frissítés számos előnnyel jár, beleértve a felhasználói felület megújulását és a rendszer teljesítményének javulását. A frissítés előtt azonban fontos alaposan megfontolni a lehetséges kihívásokat és a vállalkozás szükségleteit, hogy a migrációs folyamat zökkenőmentes és sikeres legyen. Ha kérdéseid vannak vagy további információra van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni.

benne Odoo blog
Planet Odoo - Colin és John
Az Odoo az út a tökéletes megoldáshoz