Odoo 15 ízelítő

Milyen újdonságokat tartogat számunkra az Odoo legújabb verziója?

A legnagyobb újdonságokat mindig a konferenciára tartogatja az Odoo, most sincs ez másként, éppen ezért az alábbi kis listánkkal épp csak betekintést nyerhet az olvasó az új verzió fejlesztéseinek sokaságába. Az Odoo már most sok érdekességet felfedett, ami biztosan sok felhasználót felcsigáz. Jöjjön is az ízelítőnk:

Miben változik az Odoo felülete?

A teljes Odoo felületét átültették az OWL-re (az Odoo által fejlesztett javascript eseményvezérelt keretrendszer). Ez által a felhasználói felület alap motorjának a fejlesztése saját kézen van, míg eddig ezt főképp a jQuery motorra épült, aminek a fejlesztésére nem volt az Odoo hatással.

A szerver oldalon, a modulok fejlesztésénél már eddig is alkalmazva volt egy egységes keretrendszer, mostantól a kliens program is ezen elv mentén van fejlesztve.

Az új keretrendszerrel együtt újradolgozták a design-t is, az új design kompaktabb és szögletesebb megjelenítésű.

Nem kell innentől használni a Szerkesztés gombot. A 15-ös Odoo-ban már elegendő, ha rákattintunk arra a mezőre, amit szerkeszteni szeretnénk, és az űrlap egyből átvált szerkesztő üzemmódba.

Az Odoo mindig is nagy hangsúlyt fektetett a minél könnyebben használható program készítésére: folyamatosan fókuszcsoportos teszteknek vetik alá a készülő rendszert, ennek szellemében az újabb verziók folyamatosan kicsit alakulnak. A 15-ös Odoo-ban is követik az eddig is már letisztult felületet, de egy-két gombot átpakoltak a még jobb használhatóság jegyében. De minden modulba beleigazítottak, mindenhol egy kicsit több információt mutat, jobb elrendezésű vagy éppen szebb lett.

Csoportosítás címkére. Eddig ez nem volt lehetséges, most már meg van csinálva, hogy egy tétel többször is szerepel egy lista nézetben.

Szöveg beviteli mezőnél javították a bevitelt. Korábban több probléma is volt vele, felsorolásnál össze vissza ugrált, stb. Mostantól a beviteli mező jól működik, és billenytűzetről vezérelhető parancsokkal gyorsítható a bevitel.

Szebb lett a naptár nézet, illetve új nézet típusok kerültek be: pl. Burndown.

Pivot nézetben lehet egyéni mezőre is csoportosítani.

Beállítások ablakon is történtek átalakítások, még jobban átlátható lett.

Importálás funkciónak a felülete megújult.

E-mail sablonok már nem Jinja sablon rendszerrel vannak készítve, hanem az Odoo által készített QWeb sablon rendszerrel.

A Projekt modul újdonságai:

Az egyik legnagyobb átalakítás a projekt modulban történt. A modul eddig csak az "alulról" tervezésre fókuszált, azaz a feladatok dolgozó felőli funkcióira. Mostantól a "felülről" tervezés is benne van, azaz a cégvezetői oldalról a feladatok kezelése. Ezzel végre a projekt modul teljessé vált.

   Bevezetésre került a Mérföldkő, ami szakaszokba rendezi egy projekt feladatait. Lehetőség van mérföldkövenkénti munka és pénzügyi tervezésre.

    Gantt nézetben mostantól láthatóak a (14-es Odoo-ban bevezetett) feladat függőségek, valamint a mérföldkövek.

Mi ennek nagyon örülünk, mert az új projekt modullal még jobban fogjuk tudni prezentálni ügyfeleinknek a projektjeik haladását.

Miben változnak még az egyéb modulok?

Szokás szerint az összes modulban továbbfejlesztések történtek. Főképp kisebb igazítások, vizuális és funkcionális továbbfejlesztések:

Videóhívás integrálása a Beszélgetések modulba.

Az értékesítés modulban az Árajánlat-nak sokat fejlesztettek az űrlapján. Mostantól sokkal több információ látható rajta, így az árajánlatban a megrendelés utáni tevékenységek azonnal átláthatóak lesznek.

Social Media: Megjelent az Instagram és Youtube integráció.

Körlevél küldés: jelentős felület áttervezés történt a még jobb áttekinthetőség érdekében.

A Time-Off modul sokkal szebb lett.

A Stúdió modullal még több mindent lehet szerkeszteni (pl. grafikon nézeteket).

A fizetési szolgáltatók háttere újra lett építve, illetve megjelent az Odoo mint fizetési szolgáltató.

A spreadsheet modul támogatja az élő kollaboratív szerkesztést (mint a Google Spreadsheet).

A Webshop-ban egyéni címkéket lehet tenni a temrékekre (eddig csak az Akció címke volt).

A számláknál lehet kérni, hogy később (adott napon) automatikusan legyen lezárva.

Én személy szerint úgy gondolom, hogy a 15.0-ás Odoo nagy ugrást tett (a 14.0-áshoz képest) mint a korábbi Odoo-k, és messze a legjobb Odoo ami eddig kijött. Most a fókusz a még felhasználó barátabbá tételen volt, és szerintem ezt sikerült is elérniük. Az új projekt modullal pedig egy régi tartozását törlesztette az Odoo, végre teljes körű tervezést lehet vele csinálni, amire már réges-rég szükség volt.

Ne feledd, hogy 2021. október 6-7 között téged is vár az Odoo Experience online, ingyenes konferenciája. Regisztrálj itt, ha még nem tetted meg!

Tovább a regisztrációhoz!


benne Odoo blog
Az elszámoltathatóság kultúrája
Milyen kompetenciái vannak egy felelősségteljes csapatnak?