Planet Odoo - Fabien Pinckaers:

Az Odoo útja

Az Odoo alapítójának, Fabien Pinckaers-nek és Oliver-nek, a vállalat szervezeti fejlődéséért felelős pszichológusának a beszélgetése mélyen beleásta magát a cég filozófiájába és növekedési utazásába, valamint Fabien személyes nézőpontjába és inspirációi forrásába.


Az interjú kezdetén Fabien megosztja az Odoo létrehozásának motivációját. Megmagyarázza, hogy észrevette a vállalatok meglehetősen összetett szituációját, ahol több különböző szoftvert kellett alkalmazniuk a működésük fenntartásához. A megoldások összefogásának ötlete volt az, ami az Odoo megalapításához vezetett. Fabien célja az volt, hogy egy minden igényt lefedő szoftvert hozzon létre, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy hatékonyabban működjenek. Elmondja, hogy az Odoo központi gondolkodásmódja mindig a végső termék fejlesztése volt, figyelmesen figyelembe véve a felhasználói élményt, ami hozzájárult a termék sikeréhez. Az Odoo arra törekszik, hogy a vállalatoknak olyan szoftvert biztosítson, amely támogatja a növekedésüket, nem csak értékesítési szempontból, hanem üzleti hatékonyságuk javítása érdekében is.

Az Odoo növekedési utazásának megvitatásakor Fabien rámutat, hogy a cég fejlődése hosszú időn keresztül viszonylag lassú volt. Az anyagi korlátok miatt a cégnek különösen óvatosan kellett gazdálkodnia a rendelkezésre álló erőforrásokkal. Fabien szerint azonban ezek a kihívások alakították ki az Odoo-nál ma látható hatékonyságot, hiszen a szűkös erőforrások miatt optimalizálniuk kellett a munkafolyamataikat, és minden lehetséges módon megpróbálták csökkenteni a költségeiket.

Fabien ismerteti az Odoo névváltásának történetét is, amely eredetileg Tiny ERP néven indult, majd Open ERP-ként folytatta, mielőtt végül az Odoo névre váltott. Fabien elmondja, hogy a névváltásokat az motiválta, hogy a cég neve tükrözze a cég értékeit és céljait. Az Odoo név nem rendelkezik konkrét jelentéssel, ami lehetővé teszi a cég számára, hogy saját értékeket és jelentést adjon neki.

Amikor a beszélgetés Fabien személyes életére terelődik, elmondja, hogy szeret olvasni, és gyakran talál inspirációt a könyvekben. Ajánl néhány könyvet is, amelyeket különösen hasznosnak és informatívnak talált, többek között Chris Voss "Tárgyalj úgy, mintha az életed múlna rajta" című könyvét, ami a tárgyalási technikákról szól, valamint Peter Wohlleben "A fák titkos élete" című könyvét, ami az erdők rejtett életéről ad betekintést. Fabien kihangsúlyozza, hogy az olvasás segíti a fejlődést és az önmegvalósítást.


Fabien arra is válaszol, hogyan kapcsol ki a munkából. Meglepő módon azt mondja, hogy nem akar kikapcsolni, mert szereti, amit csinál, és úgy érzi, hogy a munkájával pozitív hatást gyakorol a világra. Bár sokan gondolnák, hogy a munkája stresszes lehet, Fabien azt mondja, hogy a stressz relatív, és ami valaki számára stresszes, az más számára lehet motiváló.

Az inspirációról szólva Fabien elmondja, hogy nem egy konkrét személy vagy forrás a felelős azért, amit elértek, hanem az Odoo-nál dolgozó emberek, a fejlesztők, a termékmenedzserek, a tanácsadók, az értékesítők és a közösség egésze. A kapcsolatok és a beszélgetések ezekkel az emberekkel formálják őt, mint vezetőt, és hatnak a cég fejlődésére és növekedésére. Hisz abban, hogy az inspiráció "a kis dolgok összessége", és hogy a sok különböző embertől kapott ötletek és visszajelzések segítenek neki és a cégnek a növekedésben és fejlődésben.

A beszélgetés végén Oliver egy játékos kérdést tesz fel Fabiennek: ha nem az Odoo-nál dolgozna, melyik vállalatnál dolgozna? Fabien azt válaszolja, hogy szívesen lenne fejlesztő egy olyan terméknél, amit szeret, és ami nyitott forráskódú. Úgy véli, hogy a fejlesztés élvezetesebb, mint a menedzsment, és szeretne olyan terméken dolgozni, amelynek van hatása.

Végül Fabien arra bíztatja a hallgatókat, hogy maradjanak a podcast sorozattal, és hallgassák meg a következő epizódot, amit nagyon érdekesnek ígér.

Felkeltettük az érdeklődésed? Hallgassad meg az epizódot itt!

Ha szeretnél többet tudni az Odoo-ról, akkor foglalj nálunk időpontot!


IDŐPONTFOGLALÁS

benne Odoo blog
Az Odoo és a Fenntarthatóság:
Hogyan segítheti a vállalatokat az Odoo a fenntarthatóság területén?