Planet Odoo - Fabien Pinckaers

Odoo számokban

Amikor Fabien Pinckaers, az Odoo vezérigazgatója beszél a cégéről, a számok dominálnak a narratívában, amelyek lenyűgöző képet festenek az Odoo sikertörténetéről. Az Odoo havonta 200 000 potenciális ügyfelet generál, amelyből 50% organikus úton, azaz a szájhagyomány révén érkezik. Ebben a masszív forgalomban a cég 2,5%-os konverziós arányt ér el, ami havi ötezer új ügyféllel gazdagítja a céget. Fabien szerint ez a teljesítmény olyan erős üzleti modellt jelez, hogy akár az összes értékesítőtől is megválhatnának anélkül, hogy a növekedés üteme csökkenne - pusztán a meglévő ügyfélkör megtartásával is 25%-os növekedést érhetnének el.


Az Odoo marketingstratégiája a hatékony megtérülésre összpontosít. Különösen az oktatásra helyezik a hangsúlyt, ahol a LabOdoo programmal évente 10 000 ember kap képzést Odoo-ban, és ez a szám a következő évben várhatóan megduplázódik. Az Odoo igyekszik minimalizálni az értékteremtést nem generáló tevékenységeket, mint például a menedzsment, beszerzés és egyéb validációs folyamatok. Fabien büszkén említi, hogy a cégnek csak egy fős jogi osztálya van, ami a céges kultúrájuk egyszerűségét és hatékonyságát tükrözi.

Amy Caroline Downing, a műsorvezető, bevezet a podcastba, kiemelve az Odoo-t mint vállalatot és annak különleges megközelítését a számok használatával. Fabien részletesen bemutatja a céget: 2800 alkalmazott, 300 millió dolláros bevétel 2022-ben, és évente 63%-os növekedési ráta. Odoo-t egy ökoszisztémaként írja le, amely nem csak a cégről, hanem a körülötte lévő közösségekről és partnerekkel való kapcsolatokról is szól. A világszerte 4500 partner átlagosan 17 főt foglalkoztat Odoo-val kapcsolatos munkákra, ami összesen kb. 80 000 embert jelent, plusz a közösség további 40 000 tagja, akik nem hivatalos partnerek.

Fabien utazása az Odoo-val 2002-ben kezdődött, egyedül, majd fokozatosan növekedett az alkalmazottak száma. A cég minden évben 50-60% közötti növekedést mutatott. A siker egyik kulcsa a fókusz megtartása volt: az Odoo csak két terméket kínál - az Odoo Online-t és az Odoo SH-t. Az egyszerűség és hatékonyság a vállalat minden részlegében megmutatkozik, például a vásárlási osztályon nincs alkalmazott, a jogi osztályon csak egy személy dolgozik, és a teljes IT-kezelést mindössze három ember végzi. Fabien hangsúlyozza, hogy a vállalat számára fontos a hosszú távú értékteremtés és az egyszerűség megtartása, még akkor is, ha a vállalat összetett feladatokkal foglalkozik.

Odoo: Az Innováció és a Hatékonyság Útján


Az Odoo egyedülálló munkamódszerének kulcsa az automatizálás és az egyszerűség. Fabien elmagyarázza, hogy a cég HR osztálya például rendkívül hatékonyan kezeli a jelentős mennyiségű jelentkezőt, miközben csak hat toborzóval rendelkezik Belgiumban. Ezek a toborzók évente összesen 400 embert vesznek fel, ami több mint kétszerese a szektor átlagának. Az Odoo a jelentkezési folyamatot szinte teljesen automatizálta a weboldaluktól kezdve az állásajánlatokon át az online tesztekig és interjúidőpont-foglalásokig.

Fabien hozzáteszi, hogy az Odoo ügyfélközösségének kezelése és az új potenciális ügyfelek vonzása kulcsfontosságú. Havonta 200 000 potenciális ügyfél jön létre, ebből 50% organikus módon. Az Odoo a minőségi termékek és szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt, ami az ügyfelek elégedettségét és ezzel az újabb ügyfelek bevonását eredményezi. Az Odoo marketingstratégiája nem a hagyományos reklámozáson, hanem a tartalomnyújtáson alapul, mint például az e-learning platformjuk. A cég különböző online és offline csatornákat is használ, például Google AdWords-öt és szabadtéri hirdetéseket, amelyek eredményeseknek bizonyultak.

A marketing kampányok mellett az Odoo számos más kezdeményezést is folytat, mint például az "influencer marketing" és a roadshow-k. Ezek az események lehetőséget biztosítanak a közösség fizikai találkozására, ami elősegíti a kapcsolatépítést és a közösség megerősítését. Évente körülbelül 300 ilyen eseményt szerveznek, amelyeken átlagosan 600-an vesznek részt. Fabien kiemeli az események hatékonyságát és alacsony költségét.

Végül, de nem utolsósorban, az Odoo a "LabOdoo" kezdeményezéssel is foglalkozik, amely az oktatást és a fiatal vállalkozók támogatását célozza meg. A program keretében egy mobil műhely járja az iskolákat, és különböző műhelymunkákat kínál a diákoknak, mint például a kiskereskedelmi pontok kezelésétől a számvitelig. Ez az innovatív megközelítés nemcsak a cég hosszú távú marketingstratégiájának része, hanem a társadalmi felelősségvállalás és a jövőbeli vállalkozók támogatásának is kifejeződése.

Odoo: A Hatékonyság és a Közösség ErejeFabien arról beszél, hogy a cég hogyan kezeli a hatalmas mennyiségű ügyfelet és hogyan alakítják át őket valódi vásárlókká. Az Odoo évente 200 000 potenciális ügyfelet generál, ebből havi 5000 új ügyféllel bővülnek. Ebben a folyamatban a cég értékesítői kulcsfontosságú szerepet játszanak, akik tanácsadóként segítik az ügyfeleket megérteni a rendszert és annak digitális átalakítási lehetőségeit.

Az Odoo két különböző értékesítési csapatot tart fenn: az egyiket a partnerkapcsolatokra, a másikat a közvetlen ügyfélkapcsolatokra összpontosítják. A közvetlen értékesítési csapat tagjai havi 900 dolláros visszatérő bevételt generálnak ügyfelenként, míg a partnerkapcsolatokra fókuszáló csapat tagjai 2500 dollárt. Ez utóbbi értékesítői háromszor annyi bevételt hoznak, mint a közvetlen értékesítési csapat tagjai.

Fabien különös hangsúlyt fektet arra, hogy az Odoo az ügyfeleket hosszú távon megtartja. A cég ügyfél-megtartási rátája 125% körül van, ami azt jelenti, hogy az ügyfelek nemcsak hogy maradnak, hanem további szolgáltatásokat is igénybe vesznek. Ez a magas megtartási ráta azt jelzi, hogy az Odoo ügyfelei elégedettek a termékkel és hajlandóak továbbajánlani azt másoknak, ami új ügyfelekhez vezet és fenntartja a cég növekedési ciklusát.

Fabien kiemeli az Odoo éves kiadásainak fontosságát is. Az új kiadások bevezetésekor az ügyfelek rendkívül pozitívan reagálnak, ami a vezérigazgató szerint a cég legfontosabb marketingeszköze. Az új verziók bevezetése után az ügyfélszám jelentősen megnő, ami tovább erősíti az Odoo piaci pozícióját.

Odoo: A Kifinomult Egyszerűség és a Jövőkép
Fabien megosztja a cég éves kiadásának hatását és az Odoo jövőképét. Fabien kiemeli, hogy az Odoo fő marketingcsatornája az ügyfél-elégedettség, ami újabb ügyfeleket hoz. Az éves új kiadások, melyek októberben jelennek meg, minden évben jelentős növekedést generálnak az ügyféllel érdeklődésben. A kiadás után a potenciális ügyfelek száma akár 30-35%-kal is megnőhet.

Az új kiadás bevezetésekor a közösség edukációjának és felkészítésének fontosságát is hangsúlyozza. Ezt a célkitűzést az Odoo Experience rendezvény szolgálja, amely egy millió eurós költséggel, háromnapos eseménysorozattal és több mint 350 előadással mutatja be az új termékfunkciókat. Fabien fontosnak tartja, hogy az esemény mindenki számára elérhető legyen, beleértve a diákokat is, így az esemény ingyenes, csak az étkezés és a partik költségeit kell fedezniük a résztvevőknek.

Végül Fabien arra a kérdésre válaszol, hogy mi számít számára a legnagyobb eredménynek az Odoo-nál. Elmondja, hogy a kis számokat részesíti előnyben, mint például a jogi osztály egyetlen alkalmazottját vagy a beszerzési osztály alkalmazottainak hiányát, ami azt jelzi, hogy a cég bízik az embereiben és egyszerűsíti a folyamatokat. Fabien szerint az Odoo legnagyobb eredménye az, hogy a cég nagy és sok embert oktat, miközben képes megőrizni az egyszerűség és kisvállalati hatékonyság előnyeit.

Ez az utolsó szakasz rávilágít arra, hogy az Odoo sikerének kulcsa az egyszerűségben, az ügyfél-elégedettségben és a közösség erejében rejlik. Az Odoo arra törekszik, hogy hosszú távon értéket teremtsen és pozitívan hatással legyen mind az ügyfeleire, mind a szélesebb közösségre.


Ha szeretnél Te is magyarul Odoozni, akkor foglalj időpontot nálunk!

IDŐPONTFOGLALÁS

benne Odoo blog
Hunglish vagy magyar?
Odoo rendszer magyarul