Planet Odoo - Zola Bakala

Customer Support 101

Egy érdekes beszélgetés zajlott az Odoo támogatási szolgáltatásaival kapcsolatban, melynek során a két résztvevő, Amy és Zola, az Odoo Support Team vezetője, mélyrehatóan belemerültek a támogatási csapat szerepébe és az ügyfelekkel való kapcsolat kialakításának módjába.


Amikor Amy feltette a kérdést, hogy "Miért érdekes az Odoo támogatás?", Zola rávilágított, hogy az ügyfél-szolgáltatás során a technikai támogatás mellett fontos az emberek közötti kapcsolat. Megjegyezte, hogy bár az emberek azt gondolják, hogy a támogatás csak technikai kérdések megválaszolásáról szól, az Odoo támogatási csapata valójában olyan helyzetekben is segít, amikor az ügyfél egyszerűen csak beszélgetni szeretne a termékkel kapcsolatosan.

Ezután Zola megosztott egy történetet az általuk használt sajátos ügyféltámogatási módszerről, amelynek során egy új ügyféllel sikerült bizalmi kapcsolatot kialakítani. A megközelítésük annyira sikeres volt, hogy az ügyfél még egy szerződést is aláírt a találkozó végeztéig, ami jól mutatja az ilyen kapcsolatok üzleti értékét.

Az Odoo ügyfélszolgálata nem csak egyetlen helyszínen vagy időzónában működik. Ahogy Zola elmagyarázta, a cég világszerte három helyszínen kínál támogatást, beleértve Belgiumot, az Egyesült Államokat és Indiát. Az ilyen kiterjedt támogatás lehetővé teszi, hogy az Odoo szinte bármikor elérhető legyen ügyfelei számára, figyelembe véve a különböző időzónákat és földrajzi helyzeteket. Mondjon el egy jó történetet, amely bemutatja a személyiségét. Egy olyan személyes történetet írjon a potenciális ügyfeleknek, ami segíteni fogja abban, hogy kapcsolatot teremtsen velük. Ebben a kis bejegyzésben megmutatja, hogy milyen szavakat és kifejezéseket kedvel. Írjon a saját szemszögéből, ne valaki más tapasztalatáról.

A nagyszerű történetek mindenki számára ugyanolyanok, még akkor is ha egy ember részére írták őket. Ha egy széles célközönségnek próbál írni, a története hamis és unalmas lesz. Senkit sem fog érdekelni. Írja meg inkább egy személynek. Ha ezt ő valódinak éli meg akkor a többieknek is az lesz.

Ahogy a beszélgetés folytatódik, Zola kiemeli, hogy a támogatási csapat működésében a kohézió és a csapatszellem kritikus fontosságú. Amikor az ügyfelek elérnek minket, gyakran azért teszik, mert problémájuk van, és ezek a problémák sokféle formában jelentkeznek. Annak érdekében, hogy a csapat hatékonyan és gyorsan válaszolhasson, fontos, hogy minden csapattag rendelkezzen a szükséges ismeretekkel és képességekkel, és hogy a munka során ne függjenek túlzottan másoktól. Ugyanakkor a csapatszellem kialakítása segít abban, hogy az emberek megosszák tudásukat, segítsenek egymásnak, és folyamatosan tanuljanak egymástól.

Ezenfelül Zola kifejezetten az egyének autonómiájának és a csapaton belüli egységnek az erősítésére helyezte a hangsúlyt. Az új csapattagok betanítása, az ismeretek átadása és a csapaton belüli tudásmegosztás hatalmas különbséget jelenthet a teljes csapat hatékonyságában. Egy másik kritikus tulajdonság, amit Zola kiemelt, az az empátia – az ügyfelek iránti érzékenység és megértés.

Amikor Amy az Odoo Experience-re terelte a beszélgetést, Zola elmondta, hogy ez az esemény nem csak a termék bemutatásáról szól, hanem a cég és az ügyfelek közötti kapcsolat építéséről is. Olyan, mintha az egész közösség együtt jönne össze. Nem csak a termék ismertetéséről szól, hanem az Odoo kultúrájáról, értékeiről és az emberek közötti kapcsolatokról is.

Ezen a ponton Zola egy személyes történetet oszt meg egy korábbi Odoo Experience-ről, ahol az esemény végeztével hazavitte egy partnercsoportot, mivel nem találtak taxit. A 30 km-es út alatt beszélgettek az Odooról, a kulturális értékekről, és a partner meghatódott a személyes gesztustól, amely a cég kultúrájának részét képezi.

A podcast végén Amy és Zola kifejezi, hogy az Odoo nem csak egy termék vagy szolgáltatás – az egy közösség, amelyben mindenki részt vesz, a sales emberektől kezdve a támogatási csapaton át mindenkiig. A jó ügyféltámogatás csak az egész kép egyik részét képezi, de elengedhetetlen a vállalat sikeréhez.

Összefoglalva, ez a podcast tökéletesen rávilágít arra, hogyan különböztetheti meg egy cég a jó ügyfélszolgálatot az igazán nagyszerűtől, és mennyire fontos az emberek közötti kapcsolatok kialakítása és ápolása a siker eléréséhez.

Felkeltettük az érdeklődésed? Hallgassad meg az epizódot itt!

Ha szeretnél többet tudni az Odoo-ról, akkor foglalj nálunk időpontot!

IDŐPONTFOGLALÁS

benne Odoo blog
Planet Odoo - Nick Kosinski
Mélyrepülés: Beszélgetés az Odoo Buffalo-i irodájának igazgatójával, Nick Kosinskivel