Az elszámoltathatóság kultúrája

Milyen kompetenciái vannak egy felelősségteljes csapatnak?

"Egyetlen csoport sem válik csapattá addig, amíg nem képesek csapatként elszámoltatni magukat."

Jon R. Katzenbach és Douglas K. Smith

A munkavégzés jövője folyamatosan változik, és a szemünk előtt születnek újabb és újabb vezetői szabályok. 

A hatékony csapatok ma fontosabbak, mint valaha, de sok munkavállaló nehezen tud felnőni a feladathoz, és akkor nyújtani magas teljesítményt, amikor a legfontosabb lenne. Például egy válság idején. 

A távmunka virágzó korszakában kiemelten fontos, hogy a vezetők olyan munkahelyi környezetet teremtsenek, amelyben a csapatok elszámoltathatóak és hajlandóak valóban a maximumot nyújtani, akkor is, amikor nem állnak felettük árgus szemekkel figyelve. 

A felelősségteljes vezetők felelősségteljes csapatokat alkotnak!

A gyengén működő, középszerű csapatok olyan viselkedésformákat mutatnak, amelyek mérgező munkahelyi légkört szülhetnek: bizalmatlanság, lustaság, elszigeteltség, ingerültség, motiválatlanság. 

Ennek elkerülése érdekében a vezetőknek olyan elszámoltathatósági kultúrát kell teremteniük a cégükben, ahol az egyének kellő motivációt és fix határokat kapnak. A munkatársak jóllétéről ebben a bejegyzésünkben írtunk, hiszen ez is nagyon fontos, ugyanakkor az adok-kapok kapcsolat kiépítése a cél: a munkavállalónak is meg kell felelnie a cég elvárásainak. 

A jó csapatok teljeskörűen felelősséget vállalnak tetteikért és munkáikért, miközben a legtöbb problémát önállóan kezelik, ahelyett, hogy a vezetéstől várnák a helyzet megoldását.

Összességében a felelősségteljes csapatok két kritikus kompetenciát birtokolnak: tisztánlátás és elkötelezettség.

A csapat tisztánlátása

Az elszámoltatható csapatoknak teljes mértékben tisztában kell lenniük azzal a szektorral, amelyben tevékenykednek. Ennek ezek a feltételei:

- Előre látják a trendeket az iparágukon belül és kívül

- Tisztában vannak a munkahelyük stratégiájával és céljaival

- Megértik az ügyfelek és a vezetők elvárásait, átlátják a kölcsönös összefüggéseket

- Tudják, hogy mit és hogyan kell elvégezni

-Ha valami nem világos, kommunikálnak és kérdeznek


A csapat elkötelezettsége

Az elszámoltatható csapatok az eredmények eléréséhez magas elkötelezettségről tesznek tanúbizonyságot. Ezt a következő módokon teszik:

- Mély elkötelezettség a siker eléréséhez

- Időt, energiát szánnak a munkára, szorgalmi feladatokra is hajlandóak

- Azon dolgoznak, hogy csapatuk a lehető legerősebb legyen

- Mély elkötelezettség a többi csapattag iránt

-Folyamatosan jobbak akarnak lenni, igényesek munkájuk színvonalára

Vezetőként ez a két dimenzió felbecsülhetetlenül értékes, mivel így lehet csak kialakítani a kölcsönös elszámoltathatóságot és így lehet hosszútávon fenntartani a cég erős teljesítményét.

Az elszámoltatható csapatok rendkívüli teljesítményt nyújtanak!

Azok a vezetők, akik befektetnek csapatuk működésének fejlesztésébe és kialakítanak egy elszámoltathatósági kultúrát, olyan "must have" előnyöket tapasztalhatnak, mint például:

- Mindenki tisztában van azzal, hogy mit kell elvégezni

- A csapat minden tagja elszámoltatható, kiveszi a részét a munkából, és mindent megtesz azért, hogy támogassa a többieket is

- Mindenki biztonságban érzi magát,  félelem nélkül néznek szembe a problémákkal

- A csapattagok kihasználják a többiek egyedi képességeit, hogy együtt jobbak legyenek

- Mindenki keményen dolgozik, de közben jól érzi magát és képes megünnepelni a sikereket

Ezek az előnyök erős és tartós eredményeket hoznak. A kutatások azt mutatják, hogy a jól teljesítő vállalatoknak sokkal felelősségteljesebb csapatai vannak, mint az átlagos vagy rosszul teljesítő vállalatoknak. De hogyan lehet felügyelni a csapatot, elszámoltathatóvá tenni őket és segíteni őket, hogy tisztán lássanak minden feladatot és célt?

Mi a belga fejlesztésű Odoo-ban hiszünk, és abban, hogy a jól működő, felhasználóbarát digitális vállalatirányítás a jövő. A mi csapatunk már évek óta az Odoo rendszerében látja nap, mint nap a feladatait és azok határidejeit. A projektmenedzser pedig szintén látja melyik munka hogy áll éppen. Részletesebben a digitalizált projektmenedzsmentről és a modul működéséről itt olvashatsz. 

A munkaidő hatékony, modern követéséről pedig ebben a cikkünkben írtunk. 

A folyamatosan változó világban egyre fontosabb a csapatok távolról történő felügyelete, így egyértelmű, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket, amikor a  csapatok ellenőrzéséről van szó. Ebben segítenek a digitális megoldások, amelyeket mi is kínálunk. 

Ha biztosítani akarod az elszámoltathatóságot és erős teljesítményű csapatokat szeretnél a magadénak tudni, akkor jelentkezz be ingyenes konzultációnkra, ahol egyedi megoldást kínálunk számodra!

Időpontot foglalok konzultációra


benne Odoo blog
COVID-19 utáni HR eszköztár
Hogyan mozdítsuk ki munkatársainkat a távmunka kényelméből?